Przepisy

Data dodania: 2013-08-31         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Drożdżowe racuchu z jabłkami

Drożdżowe racuchu z jabłkami
Pora dnia: Śniadanie, Obiad, Kolacja, Podwieczorek
Smak: Słodki, Łagodny
Sposób przygotowania: Smażenie
Kcal: 1368
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 342
Rodzaj dania: Wegetariańskie
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 6.77 zł
SKŁADNIKI:
Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 250 g
Mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000, razowa drobna 192 g (1.6 x szklanka)
Jabłko 150 g (2 x średnia sztuka, bez skóry)
Jajka kurze, całe 100 g (2 x dużej wielkości)
Cukier brązowy 75 g (5 x łyżka)
Oliwa z oliwek 18 g (4 x łyżeczka)
Cukier puder 10 g (4 x łyżeczka)
Drożdże piekarskie, prasowane 3 g (0.5 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

szczypta soli

SPOSÓB WYKONANIA:

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Drożdże należy pokruszyć, rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, mąki i 1/3 szklanki mleka, następnie odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.  Mąkę przesiać do miski, wlać płynne składniki, które odstawiono w ciepłe miejsce oraz resztę mleka, wbić jajka, wsypać cukier. Wyrobić ciasto (gdy jest za gęste, dodać trochę mleka). Do ciasta dodać starte jabłka, wymieszać. Na rozgrzanej patelni skropionej oliwą z oliwek kłaść porcje ciasta i smażyć na złocisty kolor z obu stron.



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB