Przepisy

Data dodania: 2013-07-15         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Grzyby Marynowane

Grzyby Marynowane
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak:
Sposób przygotowania:
Kcal: 7584
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 1896
Rodzaj dania: Wegańskie, Wegetariańskie
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 641.65 zł
SKŁADNIKI:
Podgrzybek, suszony 2000 g
Woda 500 g (2 x szklanka)
Ocet winny, cydrowy 478 g (2 x szklanka)
Cukier 60 g (4 x łyżka)
Sól biała 12 g (2 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

ziele angielskie 2 łyżeczki, pieprz czarny 2 łyżeczki, liście laurowe 5 szt

SPOSÓB WYKONANIA:

Najlepsze do marynowania są grzyby małe, które zostawia się w całości; grzyby większe należy podzielić na połówki lub ćwiartki.

Do rondelka wlać ocet i wodę, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i nakryć pokrywką. Zalewę gotować 10 minut i zostawić do ostudzenia. Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać z piasku i osączyć. W garnku zagotować 2 litry wody, dodać grzyby i gotować na małym ogniu 30 minut. Osączyć na sicie, włożyć do słoików i zimne zalać zalewą (przyprawy równo rozłożyć w słoikach).

Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB